Nawyki żywieniowe, wypracowane w dzieciństwie, często są kontynuowane w życiu dorosłym. Dlatego istotne jest, aby już od najmłodszych lat kształtować je w sposób prozdrowotny. W tym celu Ministerstwo Edukacji i Nauki przygotowało program edukacji żywieniowej uczniów szkół podstawowych w klasach I-VI pn. Junior-Edu-Żywienie (JEŻ), a nasza szkoła ochoczo do niego przystąpiła.
Pogłębiający się problem nadwagi i otyłości wśród dzieci i młodzieży spowodował podjęcie działań edukacyjnych w środowisku szkolnym, obejmującym uczniów, nauczycieli i rodziców. Program wspiera działania realizowane w ramach Narodowego Programu Wsparcia Uczniów po Pandemii.
Głównym celem projektu jest opracowanie i wdrożenie programu edukacji żywieniowej uczniów klas I-VI w szkołach podstawowych w całej Polsce.
Uczniowie klas 1-8 dzień 1 czerwca postanowili spędzić w zdrowym wydaniu realizując programu z zakresu edukacji żywieniowej w skrócie JEŻ. Podczas spotkań z wychowawcami wykonali Talerze Zdrowego Żywienia, który pokazuje zalecane proporcje poszczególnych grup produktów w naszej całodziennej diecie. Postawiliśmy na owoce i warzywa. Powstał zdrowy i pyszny stół z przekąskami. Była iście królewska uczta. Warto podkreślić, iż to nie pierwsze tego typu działanie w naszej szkole w ramach tego programu. Wcześnie wszyscy uczniowie wzięli udział w akcji Zdrowe Drugie Śniadanie.
Bardzo dziękujemy za pomoc i współpracę Rodzicom, w tym tak ważnym dla naszego zdrowia wydarzeniu!